woensdag 27 december 2017

Groningen

'Woensdag 27 12 2017

Hallo luitjes.

Anno domini 1845 besloot de toemalige goeverneur de heer Wichers om in het buitengewest Saramaca, gelegen aan de rivier " de Saramaca", een nieuwe nederzetting te stichten. Omdat hijzelf uit Groningen kwam noemde hij dit Groningen. Hij liet Groningse boeren aanrukken om het land te ontginnen.
En omdat wij ook uit Groningen komen moest ik dat natuurlijk zien. Beno Hofman heeft daar ooit eens een mooi stukje over geschreven in het Dagblad van het Noorden en dat zelfde stukje vond ik daar ook. Pontificaal op het dorpsplein.

                                             

Ik hoop dat het te lezen is en anders koekel je moar eem.
Eerst met de taxi naar het hoofd busstation, dan anderhalf uur in een bus 


 Over een hobbelige weg ....en brug....
en dan ben je er al. 

Oeps.... Dat ging snel.

Groningen is een dorp met een lange straat aan de rivier met daarom om heen wat bebouwing. Het is eigenlijk nooit wat geworden met Groningen omdat de gronden eigenlijk niet geschikt waren voor beplanting en bebouwing. Pas sinds de jaren zestig komt het een beetje tot ontwikkeling.
In het hele dorp, tot en met de begraafplaatsen aan toe was er niets dat aan ons znederlandse Groningen herinnerde.
Dan loop je dus mooi voor ... Of voor joker met je toffe Groninger T shirt aan.


En dan ook nog op een kanon zeker....?                                                           Ja dus....


                                                      Zonder woorden


Maar toch nog wel een herdenkingsmonument aan de eerste boeren die hier in 1845 als eersten kwamen ploeteren om het land te ontginnen.
Met de bus weer terug en zo ben je een hele dag onder de pannen. Hoewel Groningen ietwat teleurstellend was omdat je niets terug zag van het Nederlandse Groningen was het toch een prachtige  dag met hele mooie busritten. Buiten Paramaribo is veel moois te zien van Suriname.
De rest is wezen lunchen bij hotel Spanhoek. Moet je geweest zijn. Was otjepietje voor elkaar. De avondmaaltijd bestond uit 3 x roti met kip en groente en 1 x bami. 
Daarna werd er weer gepest en spullen in rugzakken gepakt. Dit omdat we morgen drie dagen op jungletour gaan. Voor de koekelers onder ons: we gaan naar Pingpe. We kunnen daar niet bloggen dus eem rust. En voor de rest........
Kiek'n wat 't wordt. 

Tot ooit

Groet'n

HBSJ en E die komt logeren ivm het vroege tijdstip van vertrek morgenvroeg.Geen opmerkingen:

Een reactie posten