maandag 25 december 2017

Fort Zeelandia enPlantage Peperpot.

Hallo luitjes.

Zondag 24 12 2017.

Vandaag een volgeplande dag voor de boeg. Zoals de titel al zegt zijn we na een goed ontbijt met de taxi naar fort Zeelandia gegaan. Een toch wat beladen trip natuurlijk met een rijke historie.

               We werden ontvangen door een gids met een enorm gevoel voor humor, bleek gaande weg. En.... Hij was geen geschiedkundige waarme hij het zichzelf gemakkelijk maakte. Zo hoefde hij, als hij iets niet wist, alleen maar te vertellen dat hij " ja sorry hoor, geen geschiedkundige was ". Daarmee deed hij zich overigens te kort hoor, want hij wist erg veel.

                                                   Maquette van het fort

Het fort is zoals je ziet niet heel erg groot. Het is de loop der eeuwen in verschillende handen overgegaan. Van Nederland naar Frankrijk, weer terug naar Nederland en toen naar de Engelsen.
Na afloop van de tweede Engelse oorlog hebben wij, Nederlanders, Suriname geruild tegen New York. Volgens de gids hebben de Surinamers daar erg veel mazzel mee gehad, anders hadden ze nu met de ellende gezeten van 9-11. 
Na een hele rondleiding met allerlei wetenswaardigheden kwamen we uit op de bewuste binnenplaats van de decembermoorden


 Die bekende binnenplaats waar de 15 mensen vermoord zijn is in het echt heel klein.De gaten die je op de foto ziet zijn uit de muur geboord door het forensisch instituut om bewijzen te vergaren. Er hangt een plaquette met daarop de namen van de slachtoffers waarvan de "officiele" lezing is dat men probeerde te ontsnappen. Na afloop vertelde de gids ons nog het volgende verhaal waar mee verklaard wordt waarom Surinamers altijd te laat komen.
In het fort stond een zandloper die precies in een uur leeg liep. Daarna werd de klok geluid. Weer een uur voorbij. Pas veel later bleek dat een echt uur veel korter was dan de zandloper aangaf. Ja Ja!


                             Kanonnenfoto moet op een fort genomen worden, nietwaar?

Hapje en een drankje en daarna door naar plantage/natuurreservaat Peperdorp. Met een busje over de "Bossiebrug". Hoog man!
Van de plantage is niets meer over maar er viel genoeg te zien tijdens een drie en halve kilometer lange wandeling door het bos. Tot en met apen aan toe.


En verder nog dit:


                                                  Geen idee wat dit zijn!!!

En bananen, papaya's, kokosnoten, prachtige bloemen, vleermuizen koffiestruiken en veel, heel veel bamboe.
De eigelijke plantage heeft er zo uitgezien;


                                               Maar dan veel groter natuurlijk ;)

Na afloop weer terug naar Parbo om daar een maaltijd te nuttigen. Omdat er geen taxi te krijgen was zelf maar gehaald.


                                  De hele familie in " de Daltons " opstelling.

Na het eten lekker chillen op de bank bij......... All you need is love kerstproductie.

Vrolijk Kerstfeest Allemaal  van de Bakra's uit Paramaribo

Groet'n
Hbesj.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten