donderdag 11 januari 2018

Eiland excursie.

Kalimera/spera luitjes.

Vanmorgen ontbeten na de nacht before. Karaoke heeft een dusdanige aanslag gepleegd op de subtiele stembandjes dat als ik nu praat,  het lijkt of er een schorre marktkoopman staat te schreeuwen.
Om 10.00 uur rijdt een privebus voor en gaan we beginnen aan de excursie. Ik zal jullie de plaatsnamen besparen waar we allemaal langsgekomen zijn. Om te beginnen staat ons hotel in Lambi. Iets boven Kosstad. En dat is, als je op de kaart, kijkt helemaal rechts. Heb je echter de kaart op de kop da....
Vanaf daar zijn we ongeveer anderhalf uur aan het rijden geweest over de hoofdweg die  horizontaal midden door het eiland gaat. In een prachtig rustiek dorpje de omzet verhoogt van de diverse souvenirstalletjes en die van een restauranthouder die fijne verfrissinkjes voor ons in petto had.


                     Daar konden we ook het beloofde witte kerkje met blauwe dak spotten.
Daarna door het gebergte in. Mooie smalle wegen met haarspeldbochten en een steeds wisselend uitzicht over olijfbomen, citrusbomen  maribellenstruiken en de meest kleurijke bloemen.Volgens onze gids kunnen ze drie keer per jaar appels en sinaasappels oogsten. Dat schiet lekker op dacht ik.

Gestopt werd er onderweg bij een soort fontein/bron waarbij het verhaal gaat dat als je een vrouw wilt hebben je drie keer, rechtsom, om de fontein heen moet lopen. Wil je echter van je vrouw af dan moet je linksomgaan. De beste man was nog niet uitgesproken of het was een drukte van belang van tegenelkaar botsende mannen.
Een linksomgedraaide man heeft de proef op de som genomen en belde direct met zijn vrouw in Nederland. Bleek dat ze inmiddels in gesprek was met haar advocaat en notaris om de echtscheiding te regelen. En nu willen jullie graag weten wie dat was natuurlijk maar ja.... Alles wat happens on Kos, stays on Kos :)


De lunch werd een half uurtje later gebruikt bij een restaurant aan zee. Zoals beloofd, azuurblauw. Kip, burger of spagetti al dan niet geserveerd met frietjes en rijst. Drankje erbij en iedereen weer blij.

Verder maar weer en na bemiddeling van H(arrie) werd besloten om als laatste stop een olijfolie perserij te bezoeken. Eerlijk gezegd was ik liever naar de enige originele nog draaiende windmolen gegaan.mWeetje wel zo'n Don Qichotte ding. Maar ja....de wijsheid zwijgt.

Na een poosje gereden te hebben werd gestopt bij......

            De mooiste Griekse windmolen van de hele wereld. En hij draaide nog ook.
Had ik niet gezegd dat we een super groep hebben en een toppie begeleiding. Dank hiervoor.
Na dit kleine, maar niet onbelangrijke intermezzo werd de bus een halfuurtje later ( omgereden ja)  bij een olijfolieperserij geparkeerd.m
Hierbij de bijzonderheden.
5 kg olijven levert 1 liter olijfolie. Het hele proces heben we gezien vanaf plaatjes omdat er vanaf oktober pas weer geoogst wordt. Gaf niks, wij weten nu in ieder geval hoe het proces gaat.
Ongeveer zo:


Duidelijk toch. Dit fabriekje, een familiebedrijf in de derde generatie was in staat om 500 ton olijfolie te persen.
En laat er nou ook nog een winkeltje bij de perserij zijn? Dus je raadt het al. Souvenirs mee naar Nederland.
Langs de kust weer terug naar het hotel waarbij het opviel dat het steed rustiger werd in de bus en diverse luikjes gesoten werden.....
In het hotel gingen sommigen nog even aan de studie, anderen zochten verkoeling aan het terras en nog weer anderen, inclusief ik zelf namen een frisse duik in de plompert. Het moet niet gekker worden.
Rond een uur of zeven buffetten, even uitbuiken en daarna door de buren uitgenodigd om daar de finale te bekijken tussen Real en Juve. Klinkt beter dan " de kroeg eem in om voetbal te kiek'n". Maar komt wel op hetzelfde neer.
Nog eem een paar afzakkertjes genomen en vervolgens plat.

Welterusten

H
4 opmerkingen:

 1. Whow, wat een educatieve vakantie!
  En er wordt zelfs gestudeerd.......
  Geniet van de laatste 2 dagen!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Studeren een nieuw woord voor potje bier drinken?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Studeren een nieuw woord voor potje bier drinken?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij ons is studeren gaan slapen😉

  BeantwoordenVerwijderen