woensdag 12 oktober 2011

Op school in Zweden

Hallo luitjes!!

Vandaag had ik me bijna verslapen. Sylvie wilde me wel wakker maken, maar kreeg me niet wakker. Ik moest dus in 10 minuten eten, tanden poetsen enz, maar het is me gelukt!!
Om 8.00 uur moest Sylvie dansen in een gebouw dat bij de school hoort. De kinderen die daar op school zitten mogen kiezen tussen dansles, doventaalles, muziekles enz. Sylvie heeft gekozen voor dansles. Ik mocht, met alle Nederlandse uitwisselingsstudenten, kijken naar hoe iedereen danste. Was heel leuk om te zien.
Toen we om 10.00 uur op school kwamen, werden we in groepjes verdeeld, waarin we, in het Engels, moesten discussieren. De groepjes bestonden uit 2 of 3 koppels met je uitwisselingsstudent(e). De onderwerpen waarover we moesten discussieren, stonden op een papiertje. Er waren 20 genummerde onderwerpen. Op school hadden ze 20 briefjes gemaakt met de nummers 1 t/m 20. Elk persoon moest een papiertje met nummer pakken en dan het discussie-onderwerp die bij het nummer op je papiertje stond, voorlezen. Over dat gekozen onderwerp moest iedereen zijn of haar mening geven. Dit duurde in totaal ongeveer 30 minuten.
Daarna hadden we een korte pauze van een kwartier. Na de pauze moesten we over de workshops praten. Ze gaven ons hiervoor 3 kwartier.
Om ongeveer 11.45 uur gingen we lunchen. Dit keer kregen we gekookte aardappels, vis en salade naar keuze voorgeschoteld. Het was weer heerlijk! Dit moeten ze ook bij ons op school doen!!
De lunch duurde tot 12.30 uur. Daarna mochten we weer over de workshops praten.
Om ongeveer 13.45 uur moesten we weer discussieren. Deze discussies voerden we met een aantal Zweden en 5 Nederlanders. Bij deze discussie zat een Zweedse docent die steeds het onderwerp in het Engles voorlas. Deze onderwerpen gingen voornamelijk over roken en drinken. Altijd dezelfde onderwerpen op scholen, zooooo saaaaaai!!!
In Zweden mag je pas roken op je 18e en drinken op je 20!! De verschillen tussen Nederland en Zweden vonden de Zweden nogal heftig.

Nadat we ongeveer 5 uur op school hadden gezeten, mochten we gaan floorballen. In Nederland noemen we floorbal unihockey. Als een Nederlander in Zweden iets met Hockey zegt, denkt een Zweed meteen aan ijshockey, dus het is erg moeilijk uit te leggen dat wij hocheyen op een veld.
Er werden 8 teams gemaakt, mijn team was nummer 6. Alle Zweden en alle Nederlanders werden gesplitst. Sylvie deed niet mee, ze had last van haar keel. Volgens mij heerst er hier een griep want er zijn veel Zweden ziek. Gelukkig nog geen Nederlanders.
Toen we alle wedstrijden hadden gehad, eindigde mijn team op nummer 2, de plek na de gedeelde 1e plek.
Het floorballen duurde tot ongeveer 16.30 uur

Nadat we klaar waren met de uitslag, gingen we het centrum in van Örebro met een paar vriendinnen van Sylvie en hun uitwisselingsstudenten. Eerst gingen we wat eten. Omdat Sylvie om 6 uur moest dansen, heb ik alleen een muffin gegeten, zodat we als we thuis waren samen konden gaan eten. Om ongeveer 17.40 uur ging Sylvie weg uit het restaurantje en bleef ik met een paar Zweedse vriendinnen en hun Nederlandse uitwisselingsstudenten over. Nadat iedereen hun eten op had, gingen we shoppen. Ik heb nog een witte sjaal gekocht voor de winter en om hier in Zweden te dragen. Het is hier namelijk 8 graden of lager. Vanochtend toen we naar school gingen, was het 5 graden. Sommige mensen moesten hun auto´s krabben!! Zooo koud!! Gelukkig mocht ik handschoenen lenen van Sylvie, zodat mijn handen er niet afvroren op de fiets.
Om ongeveer 19.45 uur kwam Sylvie me ophalen vanaf het Centraal Station in Örebro en om 20.05 uur waren we thuis. Ik heb net wat gegeten (aardappelpuree, Zweedse gehaktballetjes en komkommer met paprika. Was lekker!!)

Gister had ik geen zin om foto´s van Stockholm op dit blog te zetten, maar dat ga ik nu wel doen!!

Dit is op het station van Stockholm waar we aankwamen met de bus.Dit zijn een paar Zweedse meiden die mee gingen naar Stockholm. De man achter de meiden is een leraar op de Zweedse school en de man in de rode jas is mijn mentor. We staan hier in het Centraal Station in Stockholm.Hier lopen we naar de plek toe waar de rest van de groep aan zou komen. Mooie straat heh??Dit zijn een aantal Nederlanders die met een aantal Nederlanders uit mijn klas op de foto gaan. De Nederlanders zijn hier voor het voetbal. Ze hadden beter thuis kunnen blijven!! :(
Dit is water met hele grote boten erin. We moesten, om bij het Vasa-museum te komen, helemaal rechts om het water heen lopen, omdat we niet wisten of we een boot konden kiezen of niet. We waren in ieder geval gezond bezig!!

Dit waren de Foto´s die ik heb kunnen maken in Stockholm voordat mijn camera uitviel. Sorry, heb niet meer.
Nu nog een paar foto´s van vandaag!!

Hier zijn we bezig met het voorbereiden van de workshopHier zijn we aan het Floorballen. Ik ben degene met de grijze broek aan. Fanatiek bezig heh??Dit is de winkel waar ik mijn sjaal heb gekochtDat waren de foto´s van vandaag.
Morgen gaan we 4 kilometer wandelen in de bergen. En morgen kan ik tot 8 uur slapen!!!
Misschien schrijf ik morgen weer een blog, maar dat weet ik niet zeker.
Morgen om 21.30 uur zit ik namelijk in de bus terug naar Nederland!!
Zal wel wennen worden om weer de hele tijd in het Nederlands te praten.

Doeiii luitjes!!

E

1 opmerking:

 1. Hee Ester.
  Mooi verslag hoor en wat lekker weer daar. Meer blauwe lucht als bij ons in een hele week. Veel plezier morgen in de bergen.
  Alvast een hele goeie terugreis. Lekker patatje op de bööt scoren met een paar wörstjes.

  Groet'n
  hbs.

  BeantwoordenVerwijderen