zaterdag 2 maart 2019

Zeeschildpadden

Hallo luitjes.
Gisteren een relaxte dag gehad omdat we op tour zouden gaan. De bedoeling is dat we de zeeschildpadden gaan bekijken die op het strand hun eieren komen leggen. Aangezien dit in de nacht gebeurd vertrokken we om half 5 (16.30) bij Zus en Zo. Gereden werd met een busje naar het uiterste puntje van paramaribo, Leonsberg, om daarna nog een dik uur te varen naar Braamspunt. We hadden twee gidsen die zeer bezorgd waren om de natuur in Suriname. Onderweg werden we gewezen op een fregatvogel, witte reiger en rode ibis, blauwe reigers, en pelikanen.
Gekeken werd naar een zonsondergang, die net als over de rest van de wereld prachtig verdween achter de wolken.
Daarna roti eten in de boot en vervolgens een dik half uur over het strand lopen om daar te wachten totdat er een schildpad gespot werd.
Op een gegeven ogenblik kregen we het sein dat er inmiddels een aan land gekomen was. Diepe sporen in het zand, het leek wel of er een tractor gereden had, hoefde je maar te volgen om het schouwspel te zien. Indrukwekkende gebeurtenis..... Een schildpad van ongeveer een meter lang legde daar zo,n zeventig eieren in een groot zelf gemaakt gat. Daar deed ze ongeveer een half uur over. Daarna schoof ze er zand over waar ze ook ongeveer drie kwartier over deed.
En daarna weer terug naar zee.
Omdat we hier geen wit licht mochten gebruiken maar wel rood zie je dus rode foto's
Oh ja... Over drie maanden komen de eieren uit en gaan de kleintjes op eigen gevoel weer terug naar zee. De warmte van het strand bepaald het geslacht van de borelingen.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten