zondag 3 maart 2019

Brokopondomeer

hallo luitjes.

Vanmorgen werden we om acht uur opgehaald vanaf ons appartement. Onze gids van de dag, Roger, is een architect die in het weekend met toeristen op stap gaat. Een zeer trotse Surinamer die ons van alles geleerd heeft. En met recht mag hij trots zijn op zijn Suriname. Wat een land en wat een aardige mensen.
Maar eerst nog even dit: voor deze trip hadden we waterschoenen nodig en daarvoor waren we gisteren de hele dag Paramaribo doorgefietst.
Onze gids vertelde ons dat we nog 4 andere mensen op zouden pikken en waar komen we terecht? Precies twee huizen vanaf het roze huis waar E heeft verbleven. Vier studentes opgepikt waarvan we er drie gisteravond in Zus en Zo hadden gezien. Toeval bestaat toch!
Zij gingen niet naar Brokopondo maar ziplinen in Berg en Dal. (Komen we daar toch nog terecht). En nu het bijzondere: de laatste 500 meter daar heen is bijzonder bochtig met slecht zicht. Dus bij elke bocht staat een verkeersbord met de tekst: " blow the horn" . Weten we ook weer waar dat lied vandaan komt.
Daarna  reden wij door tot aan de enorme stuwdam. Gemaakt voor de bauxietwinning en het aluminiumsmelten wat een hoop stroom vreet. Daartoe is een stuk land onder gelopen ter grootte van de provincie Utrecht met alle 27 dorpen die er stonden. Het bizarre is dat over de hele oppervlakte van het meer overal eilandjes te vinden zijn. Dit zijn eigenlijk de bergtoppen van voorheen. En overal steken de boomtoppen nog boven het water uit.
Na de dam zijn we door gereden naar Stoneiland. Daar hebben we de lunch gebruikt bestaande uit een enorme bak bami, kip, groente en diverse sausen (van pinda tot zeer scherpe rode)
Na de lunch in een korjaal gestapt en bootje varen tussen de boomtoppen door. Prachtig en bizar tegelijk. Af en toe over een boomtop heen die met de bovenkant net onder water stond.
Na een uurtje varen weer behouden aan land geklommen. Dat gaat zeer simpel. Met een bloedgang het strand op varen en zodoende met droge voeten de vaste wal op.
Waterschoentjes niet nodig gehad. Niet gebruikt, in de aanbieding!
De terugreis voerde ons weer door BĂ©herg en Dal, precies....met hoohoorn geschal. Dames opgepikt en weer terug naar huis waarbij we natuurlijk even stil hebben gestaan bij de transmigratiedorpjes van de 27 onderwatergezette dorpjes.
Al met al een prachtige dag met een heleboel informatie die echter te ver voert om dit door middel van het blog te delen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten